Masa Tenisi Nedir,Nasıl Oynanır,Kuralları Nelerdir?

22 May 2022
2
4
3
Değerlendirme - 0%
0   0   0
Masa Tenisi Nedir
En eski şekliyle Hindistan ve Güney Afrika’daki İngiliz ordusu tarafından oynanan masa tenisi, puro kutularının raket; yuvarlatılmış şarap mantarlarının top ve kitapların da file olarak kullanılmasıyla oynanırdı. Farklı isimlerle ortaya çıkan ve gün geçtikçe daha da ciddiye alınarak geliştirilen masa tenisi, günümüzde olimpik bir spor olarak oynanmaktadır. Masa tenisi oynamak için gereken ekipmanların kolay tedarik edilebilmesi, ekipmanların taşınmasının pratik olması ve oynarken çok geniş bir alana ihtiyaç duyulmaması sayesinde günümüzde masa tenisi, iş yerlerinde, eğlence mekânlarında ve evlerde oynanabilir.

Her ne kadar ulaşılmasındaki kolaylık sebebiyle zor bir spor olmadığı izlenimi yaratsa da profesyonel masa tenisi sporcuları da en az diğer spor dallarındaki sporcular kadar antrenmana ihtiyaç duyar ve sınırlarını olabildiğince zorlar. Oyun alanının diğer spor dallarına göre daha küçük olmasından dolayı sporcuların reflekslerinin çok gelişmiş olması gerekir. Topun da küçük olması, sporcuların oyuna maksimum düzeyde odaklanmalarını sağlar. Vuruş tekniklerindeki detaylar ve vururken yapılan şaşırtmalar da sporcuların yalnızca fiziksel değil; zihinsel olarak da çaba sarf etmelerini zorunlu kılar. Daha çok tekniğe dayanan masa tenisi, ince düşünülmüş zekice vuruşlarla da hem seyir hem de oynanış zevki yaşatır.

Masa Tenisi Nasıl Oynanır
Masa tenisi, karşılıklı iki kişi ya da ikişer kişiden oluşan takımlar arasında oynanır. Amaç, topu rakip alana atarak çeşitli şekillerde sayı almaktır. Sporcuların topa birer kez dokunabilme hakkı vardır. Topun raketle sektirilmesine izin verilmez. Her sporcuda birer masa tenisi raketi bulunur. Raketlerin iki tarafı da farklı amaçlarla kullanılır. Daha yumuşak bir süngerle üretilmiş olan taraf, karşı tarafın sert vuruşlarını karşılamak için tercih edilirken sert taraf, topa daha hızlı ve etkili vurabilmek için kullanılır. Oyun alanı olarak kullanılan masanın tam ortasından geçen bir file bulunur. Bu filenin standart yüksekliği 15,25 santimetredir. Çift müsabakalarında oyuncular topa sırayla vurmak zorundadır. Bu yüzden çiftler arasındaki iletişim, güçlü ve hızlı olmalıdır. Her oyuncu, kendi sırasının farkında olarak oynamalıdır. Oluşacak küçük bir dalgınlık ya da anlaşmazlık, sayının karşı tarafa geçmesine sebep olur. İster tek ister çift oyuncu olsun her bir oyuncu, oyunu kazanmak için üstün performans sergileyerek zaferin tadını çıkarır.

Masa Tenisi Kuralları Nelerdir?
· Oyun, servisle başlar ve servis, oyun alanının dışından atılır. Servis atan oyuncu, topu en az 16 cm yukarıya doğru dik veya dike yakın bir biçimde yükseltmelidir. Top atıldıktan sonra serbest kalan el, top ve file arasında durmamalıdır. Oyuncu topa vurduktan sonra önce sahanın kendi tarafındaki yarısına, ardından rakip sahanın çapraz konumdaki yarısına temas ettirmek zorundadır. Top rakip sahaya ilk geçtiği esnada fileye temas ederse (net) servis geçersiz sayılır ve net olmayıncaya kadar tekrarlanır.

· Servis sırasında top fileye takılırsa sayı, karşılayan sporcuya yazılır.

· Servis haricinde oyuncular topu rakip sahanın istedikleri noktasına atmakta serbesttir. Servisten sonraki vuruşlarda oyuncular topu direkt olarak rakip sahaya atmak zorundadırlar. Masanın dışında bulunan çizgiler masanın sınırlarının belli olması için çizilir ve topun sayı olmasına herhangi bir etkisi yoktur.

· Taraflar sırayla 5’er servis atar.

· Setler 11 sayıdan oluşur. Durum 10-10 olduğu zaman bir taraf farkı 2’ye çıkarana kadar devam eder. Toplam 7 set oynanır. 4 set alan taraf, galip sayılır.

· Sporcular, topa yalnızca bir kez vurma hakkına sahiptir.

· Sporcuların oyun alanına dokunması yasaktır. Aksi takdirde karşı tarafa sayı yazılır.

· Genel hatlarıyla masa tenisi, bu kurallar dâhilinde oynanır. Unutmamanız gereken en önemli kural ise masa tenisini gerçekten oynamak istiyor ve bu branşta en üst noktalara gelmek istiyorsanız yılmadan, vazgeçmeden, gece gündüz demeden çalışmanız gerektiğidir.